Frequentieregelaar

De frequentieregelaar / frequentieomvormer wordt voor vele toepassingen en applicaties toegepast. De frequentieregelaar is er voor eenvoudige toepassingen zoals een klein transportbandje, maar ook voor nauwkeurige en zware hijsapplicaties waarbij veiligheid en positioneren belangrijk is. Welke frequentieregelaar het meest geschikt is in uw specifieke situatie hangt af van de toepassing.

Bekijk hier het volledige aanbod
Neem contact op via ons contactformulier
Of bel met: 074-8515691

frequentieregelaars van Fluxcon

Frequentieregelaars / frequentieomvormers van Fluxcon spelen in op de wereldwijd groeiende behoefte om processen te controlerend, kosten te besparen en het milieu te ontlasten. Met de Fluxcon frequentieregelaar wordt de procesveiligheid verhoogd, het rendement verbeterd en tegelijk het gebruiksgemak en comfort vergroot. Dagelijks wordt er door miljoenen mensen wereldwijd gebruik van gemaakt die worden toegepast in alle denkbare sectoren zoals automobiel industrie, olie en gas, water, cement, chemie, data centers, voedsel en dranken, metaal, mijnbouw, havens, vuilverwerking, papier industrie maar ook in procesautomatisering.

Frequentieomvormers drijven motoren aan die gekoppeld zijn aan pompen, ventilatoren, compressoren, transportbanden, hijskranen en andere machines. De Frequentieomvormers wordt ingezet door eindgebruikers die hun proces willen verbeteren, door paneelbouwers die geïntegreerde oplossingen bieden en door de machinebouw /  OEM markt in hun machines en apparaten. Voor de diverse markten en applicaties biedt Fluxcon maatwerk oplossingen.

Werking Frequentieregelaar

De werking is gebaseerd op het principe dat het motorkoppel van de elektromotor afhankelijk is van de aangeboden spanning en frequentie. Wanneer de frequentie wordt verhoogd, wil de motor met een hoger toerental draaien. Bij het verhogen van de spanning zal er meer stroom door de wikkelingen lopen en zal er meer magnetisch veld ontstaan, wat resulteert in meer koppel. De wikkelingen zullen een hogere impedantie (“speciaal soort weerstand) hebben als de frequentie hoger is. Om dezelfde stroom bij een hogere frequentie te krijgen is een hogere spanning nodig.

Door met deze twee variabelen te variëren wordt het gewenste gedrag van de elektromotor bereikt.

Voor eenvoudige toepassingen is het voldoende om een vaste spannings/frequentieverhouding te hanteren over het hele toerenbereik, ook wel V/F regeling / karakteristiek genoemd. Meestal wordt deze wijze van aansturen wat geoptimaliseerd met een boost functie en enkele voorgeprogrammeerde V/F karakteristieken.

Voor applicaties waarbij de frequentieomvormer meer controle moet houden over het gedrag van de elektromotor wordt het “motor model” gebruikt, ook wel het veld georiënteerde model. In de basis wordt bij deze wijze van aansturen het gewenste toerental van de motor vergeleken met het werkelijke toerental en wordt op basis hiervan de spannings/frequentieverhouding dusdanig aangepast dat de elektromotor de gewenste koppels levert en de juiste toerentallen draait.

Met een encoder op de motor kan de frequentieomvormer nog nauwkeuriger bepalen wat het exacte toerental van de motor is. Hierdoor levert de combinatie frequentieregelaar, elektromotor en encoder feedback de beste resultaten op, op gebied van toerentalnauwkeurigheid, koppelprecisie en positionering.

Waarom een Frequentieregelaar toepassen

In principe komen alle aandrijvingen waarbij een van de volgende punten wenselijk zijn in aanmerking:

  • De applicatie wilt u variëren in snelheid. De frequentieomvormer zorgt door het variëren van de frequentie en het voltage voor een soepele verandering in snelheid.
  • De applicatie kent veel starts en stops. De frequentieomvormer zorgt voor een “softe start en stop” ook worden de aanloopstromen beperkt en daarmee de thermische belasting van de motor. door een softe start en stop wordt ook de levensduur van de mechanische componenten verlengd.
  • U wil de aanloopstromen beperken, maar u moet wel gelijk met veel koppel starten (ster driehoek kan dan niet en een softstarter zal nog steeds grote stromen trekken). De frequentieomvormer kan ervoor zorgen dat uw applicatie met vol koppel start, bij 100%-150% van de nominale stroom.
  • U wil energie besparen. Met de frequentieomvormer kunt u eenvoudig de toerentallen verlagen van uw applicatie en hiermee erg veel energie besparen. Ook kan de frequentieomvormer de veldsterkte in de elektromotor verlagen als er weinig koppel van de motor wordt gevraagd.
  • Vereenvoudiging van uw besturingskast. Door gebruik te maken van de mogelijkheden in de frequentieomvormer (o.a. PLC, analoge en digitale in- en uitgangen) kunt u in veel gevallen uw schakelkast sterk vereenvoudigen.